Rotfylling

Rotkanalen er et hulrom som ligger midt inne i tannens krone og går videre ned gjennom hele tannroten.

Dersom man får en tannrotbetennelse som ikke går over, vil det være nødvendig med rotfylling av tannen. Det betyr at vevet i rotkanalen midt inne i tannen renses ut.

Tennene kan ha én eller flere rotkanaler. Vevet inne i rotkanalen består av nervevev og blodkar. 

Rotfylling
Rotfylling

Behandling

Man borer først en åpning i toppen av tannen for å få tilgang til rotkanalen slik at vevet kan renses ut og rotkanalen desinfiseres. Deretter fylles kanalen med et plastisk, bakterietett materiale. Behandlingen gjøres vanligvis med bedøvelse. Etter at tannen er ferdig rotfylt, må tannen forsegles med en fylling eller gjenoppbygges med en krone. Rotfylling er en tidkrevende behandling. Noen ganger kan tannen rotfylles på én behandlingsseanse, men ofte er det nødvendig med flere behandlingsseanser. Av og til vil det forekomme noe ettersmerter i opptil flere måneder etter at behandlingen er ferdig. 

Årsaker

Årsaken til rotbetennelse er oftest dype hull i tannen. Det kan også skyldes traume, dvs. slag mot tannen eller periodontitt. 

Symptomer

En tann med rotbetennelse vil ofte være smertefull, men kan også være uten symptomer. Hvis rotbetennelsen ikke behandles, kan betennelsen bre seg omkring rotspissen av tannen og ut i benvevet. Her kan det utvikle seg akutt til en abscess (tannbyll), det kan utvikles et granulom eller dannes en cyste på rotspissen. 

Prognose

De fleste tenner kan rotfylles med god prognose. Men noen ganger lykkes man ikke med behandlingen. Det kan skyldes sprekker i tannen hvor det blir liggende igjen bakterier, forkalkede og tette rotkananaler, ekstra rotkanaler som ikke lar seg påvise, eller bøyde røtter med vanskelig tilgjengelige rotkanaler.