Viktige meldinger

Sommerfeie:
Klinikken er stengt fra og med 03.07.2020.
Vi åpner igjen mandag 27.07.2020 kl. 10.00.

Vi er glad for at vi endelig kan åpne tannklinikken igjen etter å ha vært stengt for ordinær virksomhet i forbindelse med koronapandemien. I henhold til retningslinjene fra Helsedirektoratet blir det en gradvis opptrapping av driften. De pasientene som har størst behov vil vi prioritere i første omgang, og vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe alle de som har fått utsatt tannbehandlingen. I forkant av timeavtaler fremover vil vi ta kontakt per telefon for å avklare smittestatus (dette gjelder også eventuell ledsager). Pasiententer som er mistenkt eller bekreftet smittet med covid-19 og har behov for akutt tannbehandling, vil vi henvise videre til egne beredskapsklinikker.

Proteser

Man skiller mellom helproteser og delproteser.

En helprotese blir brukt når alle tennene i kjeven mangler. Protesen lages av akryl der det festes tenner av plast eller porselen. I overkjeven vil protesen dekke store deler av ganen for å få nok feste. Først tas det avtrykk av kjeven, som sendes videre til tanntekniker. Fremstillingen krever flere tannlegebesøk for å få riktig plassering av de nye tennene før protesen lages ferdig. Etter å ha fått den nye protesen er det vanlig med ømme punkter og små gnagsår den første tiden. Derfor må man regne med å komme innom tannlegen noen ganger for korreksjon og justering av protesen. Det vil ta noe tid før man blir vant til å bruke protesen både når man skal spise og når man snakker. Protesen skal tas ut daglig og børstes ren. Den tannløse kjeven vil endre seg etter som tiden går, noe som medfører at protesen etter hvert vil kunne fungere dårligere og lettere løsne når man snakker og spiser. Dette kan ofte korrigeres ved å fore opp protesen. Da tas det et nytt avtrykk med protesen som sendes til tekniker for korreksjon.

Delprotese
En delprotese erstatter én eller flere tenner og festes på gjenværende tenner med ulike typer festeanordninger på protesen. Det kan være metallkroker (klammere) eller andre typer spesialfester. Først tas det avtrykk som sendes videre til tanntekniker som fremstiller protesen. Det kan bli nødvendig med flere besøk før protesen er ferdig. Protesen skal tas ut daglig og børstes ren